En lysdesigners bekendelser (1 april 2016)
En lysdesigners bekendelser
Han er en af de usynlige helte, som sørger for, at du får en koncertoplevelse ud over det sædvanlige. Han gemmer sig i det lille firkantet telt foran scenen, som vi i tekniske termer kalder ”Front of House”, blandt techs FOH.
Han hedder Christian Wienberg Bonde og er lysdesigner for bl.a. svenske GHOST.
MetalDanmarks daglige leder, Anni Klitmøller, er selv lystekniker/designer og her fik hun muligheden for at sludre med en af sine egne helte.
Christian, hvem er du?
Jeg hedder Christian Wienberg Bonde, er 46 år og bor med min lille familie i Brønshøj ved København.
Jeg er uddannet AV-assistent, som er en bred tv-uddannelse, hvor man lærer alt indenfor tv-produktion. Mit speciale fra start har været lys. Jeg startede på uddannelsen i 1988, gik freelance i 1996 og har siden haft eget firma og levet af at lave lys.
Jeg har siden starten lavet en god blanding af TV-lys, sport og lidt film, koncerter og turnéer i Danmark og udlandet, en masse programmering og afvikling på danske festivaler osv.
Bands:
Startede i 1995 – 1997 med danske Royal Hunt, og var dengang en del i Japan med dem. 1997 – 2000 King Diamond og Mercyful Fate, turnéerne i Europa og USA 2001 – 2005 Arch Enemy, turnéerne i Japan, Europa og USA ca. 2003 Solo tour med Bruce Dickinson 2009 – 2013 Bullet For My Valentine, turnéerne i Japan, Europa, Syd Amerika, Sydafrika, USA ( 200+ shows ) 2012 Afløser tour med Marillion i Syd Amerika.
Danske afløser shows med DAD, Dizzy Mizz Lizzy og Baal.
2015 – nu: Ghost, som lysdesigner og afvikler, deler touren med Mike Holm, som afvikler de længere tours.
Jeg designer og programmerer showet.
Hvordan og hvorfor blev du lysdesigner?
Hvad er en lysdesigner?
Det er jo ham eller hende, der bestemmer, hvor og hvilke lamper man skal bruge til en tv-produktion eller koncert. Og derefter sammensætter lyset så det passer til det, man laver.
Jeg er jo faktisk uddannet tekniker indenfor lys, men indså straks at noget af det, jeg er rigtig god til, er at forstå musik og lave fedt lys til det. Så man kan godt sige at lysdesigndelen er selvlært for mit vedkommende. Jeg har lært af andre lysfolk ved at gå til en masse koncerter og se alt, hvad der er af koncerter og shows i tv.
Hvad er det, der er så fantastisk ved lys?
Hmm svært. I denne sammenhæng hvor vi taler metal og koncerter, er det fantastiske jo at lyset ofte er det ekstra instrument, der underbygger, hvad der sker i musikken. Lys og musik skal gerne være i harmoni, altså lyset skal ikke være større end musikken eller omvendt.
Lyset skaber den stemning, du føler, når du står til en koncert, og det er faktisk bedst, når du ikke rigtig lægger mærke til lyset, men bare har fået en helt fantastisk totaloplevelse.
Men hvad der er fedt ved lys, det ved jeg ikke… -Det kunne jo være lyd, baggear, tourmanager, der var mit job.
Det fede er at være med til at skabe noget, som betyder noget for andre, altså en god oplevelse til f.eks. en koncert.
Laver du kun lys for store rockstjerner – Hvis nej, hvad laver du så som lysmand?
(Christian griner) – Nej!!! Man bliver ikke rig som dansker af at lave lys til metalkoncerter. For mig er det en måde at udvikle mig selv på, og fordi jeg bare elsker musikken.
Jeg laver ikke lys for danske bands, ud over de afløser jobs jeg har haft. Der er meget få om buddet herhjemme, og der er stort set ingen danske metalbands, der har penge til lys.
King Diamond, Volbeat, Pretty Maids er vel nærmest de eneste danske metalbands med tarif-betalte lysfolk.
I Danmark lever jeg af at lave tv-lys, jeg har f.eks. lave DRUO Danmarks Radio Underholdnings Orkester i en del år. Et utal af tv-show, quizzer, nyheder, underholdningsshows osv. Sidste år lavede jeg det danske Melodi Grandprix i Ålborg som designer, og i år har jeg lavet TV2 News nye studie i København. Derudover Aftenshowet på DR1, Roskilde Festival, NorthSide festival osv.
Din primære musikgenre og hvorfor? (både privat og arbejde)
Svært spørgsmål igen. Jeg har perioder med forskellige genrer jeg går op i. Men jeg må indrømme at jeg altid vender tilbage til prog-rock fra 80’erne: Saga, Marillion, Rush, Dream Theater.
Men jeg er også vild med: Metallica, Anthrax, Queensrÿche, Iron Maiden, Disturbed, Avenged Sevenfold, Rammstein, Manowar, Dio osv.
Da du startede med at lave lys, hvad er den primære forskel på lyset i dag og den gang?
– Forventer ikke at det var sidste år du startede, jeg tænker ex. her i udstyr; konventionel lys vs. moving heads.
Penge er den store forskel!
Der er helt klart flere penge til lys nu, end i ”gamle” dage.
Nej, teknisk er der selvfølgelig er stor forskel. Jeg har været med siden de første moving lights kom til landet. Det er blevet langt mere teknisk, specielt mht. pulte. I dag hvis du skal lave et festivaljob, så møder man typisk op til en rig med 100+ movinglights og en pult der er kompliceret at programmere. Jeg bruger typisk 4 timer til for-programmering, før et helt almindeligt festival job. Hvor man i ”gamle” dage bare gik ned til pulten en halv time før show.
Hvad er din(e) yndlingslamper og hvorfor?
Det er svært, der er udstyr der passer til forskellige opgaver. Lige nu er jeg blevet glad for LED-lamper. (Martin Quantum, GLP x4, GLP x4 bar)
Martin har jeg altid været glad for, og har altid fået en god behandling og service fra både salg og udvikling.
Det samme gælder for GLP.
Hvilken afviklingspult bruger du og hvorfor?
Altid GrandMA 1 og 2 serien. De kan løse de opgaver jeg har, som jo er alt fra TV shows til festivaler.
Hvorfor er røg, mega fedt?
Røg er kun fedt, når man gerne vil se lyset. Røg kan også være svært at styre. Hvem har ikke stået på en festival og oplevet en kæmpe røgsky lægge sig i den ene side af scenen så guitaristen er helt væk, men hvor der ikke er røg i den anden side af scenen…
Hvor får du inspiration fra til de designs du laver?
Typisk ved at se hvad andre laver, jeg ser alle tv-shows i tv, og går til en del koncerter. Jeg kan også få inspiration af en stemning fra koncerter jeg var til da jeg var ung. Jeg husker tydeligt 80’er og 90’er koncerter med Iron Maiden og Metallica, hvor jeg har stjålet en del, må jeg sige..
Når det gælder lys kan inspiration også være, at se på andres arbejde og konstatere hvordan man ikke skal gøre…
Hvor stor indflydelse har du på det endelig design for Ghost? – (Hvis du ikke har 100% frie hænder, er der et band hvor du har?)
Ghost er lidt specielt fordi ”Papa” ved 100% hvad han vil, så det gælder om at få omsat hans tanker til et design. Da jeg startede med dem, lavede jeg et sæt dogmeregler for hvordan jeg syntes de skulle se ud, og det var heldigvis de samme tanker han havde. En regel er f.eks. at movinglight ikke må bevæge sig med effekter, altså kun må bevæge sig fra en position til en anden. Formålet med det er at undgå hele sange, hvor alle lamper står og kører rundt i en cirkel, som er kedeligt og forudsigeligt.
- Ghost Copenhell 2015
- Ghost Copenhell 2015
- Ghost Copenhell 2015
Hvordan laves et lysdesign (processen fra start til slut), når man skal samarbejde med en stor artist?
Hvad er en stor artist – Prince, Metallica, Ghost?
Det er meget forskelligt, men hvis det er en stor dyr produktion, så er det selvfølgeligt klart at kunden vil have så meget for pengene som muligt.
Da jeg lavede Dansk Melodi Grandprix 2015, sad jeg til møder hver dag i 14 dage, hvor vi talte alt igennem vedr. alle sange, og derefter brugte ca. en måned på pre-programmering af showet. Samlet var grandprixet ca. 4 måneders arbejde.
Hvis noget skal programmeres ordentligt, så vil jeg sige at en sang tager en dag at programmere.
For Bullet for my Valentine fik jeg ét cue som var et blackout, ellers måtte jeg selv om resten.
Men selvfølgelig er det vigtigt at sætte sig godt ind i musikken, snakke med bandet, og sørge for at der er en produktions øver før tour start.
Er der stor forskel på de danske spillesteder/festivaler vs. udlandet? – Skal man bare over broen til Sverige, førend det bliver bedre/værre?
Hmm, de danske venues er sgu lidt triste, ældre udstyr og ikke så meget af det.
Men der er sgu også mange mega skod venues i resten af verden. De bedste venues er nok i Tyskland og Japan.
Som du spørger, så er svenske festivaler rigtig fede lysmæssigt, man tager det ligesom mere seriøst, og ved godt hvad det vil sige, at lyset er rigtig fedt.
I korte træk – hvordan bliver man lystekniker/designer og er der et par fælder, man skal være opmærksom på? (Er der noget du vil ha’ gjort anderledes, hvis du kunne i dag?)
I dag kan man jo tage en uddannelse og evt. komme i lære i et udlejningsselskab eller på en venue. Et er jo det tekniske som selvfølgelig er vigtigt, men ikke altafgørende hvis man vil designe. Jeg tror mere det handler om et ”kald” og lysten til at være en del af et hold bag et band eller en tv produktion.
Jeg startede med at lave rock lys, ved at arbejde gratis i pumpehuset i 1995-97 og lærte en masse, der igennem fik jeg kontakt til Royal Hunt og resten er historie!
Jeg er meget glad for der, hvor jeg er nu, selv om Danmark ikke rigtig er det rigtige sted, hvis man vil være rock lys designer. Der er bare flere jobs i USA, England og Tyskland..
Hvis jeg skulle ha gjort noget anderledes: Jeg gik faktisk og legede med tanken om at tage et par år til USA tilbage i 90’erne, det skulle jeg nok have gjort. Men hvem ved, det er ikke sikkert at det ville ha været bedre. Men jeg kan se, at hvis du er god i Danmark, så er du i toppen i USA, jeg tror ikke jeg skulle have været længe i USA, førend jeg var blevet tilbudt store turneer.
Jeg ved du er en beskeden mand iht. dit talent – er du heldig eller dygtig? 😉
(Christian griner) Det må være en blanding. Jeg tror min store fordel er kærlighed til musik, og en stor musikforståelse. – Og så er jeg lysmand, fordi jeg vil være lysmand, ikke fordi jeg venter på noget bedre, der kommer forbi..
Ok, teenagespørgsmålet – hvilken artist (død/levende) gad du virkelig godt lave lys for og hvorfor?
Ok Teenagessvaret må være Iron Maiden, Prince, Saga, Marillion, Rush…
Hvorfor: Fordi det bliver altså noget andet, når man i forvejen er vild med en artist.
Det rigtig svar er nok, at jeg ikke rigtig tror, jeg vil blive mere glad, end jeg f.eks. er med Ghost. Og jeg har slet ikke en ambition om, at det er bedre jo større en koncert er, nogle at mine bedste jobs har været ”små” shows på klubber. Store shows kræver bare mere af det hele: mere arbejde, flere problemer.
Er du også lysmand om 20 år?
Om 20 år, så er jeg 66 år – så er det nok et skånejob på DR vil jeg tro, men mon ikke 🙂
Tak for det – noget du har til sidst?
Lysdesign er et sted mellem håndværk og kunst. Så en rigtig dygtig designer brænder for det at lave lys.
”Die Black Metal Bitch” (12 jan. 2016)
”Die Black Metal Bitch”
Hadebeskeder, dødstrusler og lede kommentarer, har Amalie Bruun måttet lægge øre til, siden hun startede sin karriere indenfor metalmusik under synonymet Myrkur. Debutalbummet ”M” fik meget opmærksomhed og gode anmeldelser, og Myrkur har siden opnået stor succes i Danmark, såvel som i udlandet. Men der er, som oftest, også en skyggeside af succesen.
De fleste har allerede hørt, at Myrkur har modtaget hadebeskeder og endda dødstrusler via sin Facebook-side og i en sådan grad, at hun har måttet spærre sin indbakke. Hvem er de her mennesker, der synes, at de har ret til at bestemme, hvem der må lave musik, og hvad der er ”rigtig” metal?! Lad os lige blive enige om én ting; ”rigtig” metal er en myte.
Det smukke ved musik er netop, at den altid er under forandring og lader sig påvirke af nye tendenser, går tilbage til de gamle rødder eller finder på noget helt originalt.
Dét, at metalmusik udvikler sig, ødelægger vel ikke noget for den musik, man nu personligt betragter som ”rigtig” metal eller hvad? Hvis man ikke kan lide, hvad man hører, så kan man lukke ørerne! Det kræver ikke en stor kraftanstrengelse at skifte kanal på radioen eller undgå kunstnere man ikke bryder sig om. Man kan sætte Black Sabbath, Mayhem, Kreator eller sågar Justin Bieber på anlægget derhjemme, hvis man synes, det er ”trve”. Det må man selvfølgelig helt selv om. Men hvis man synes, man er så meget bedre end andre, at man har retten til at tilsvine folk på baggrund af deres musik, så bør man spørge sig selv, om man ikke er lige lovlig høj i hatten! Det er komplet ligegyldigt, om man har været anmelder for Metalized siden 1987, eller har spillet i 15 forskellige bands; INGEN har ret til at true nogen på baggrund af den musik, man laver.
Hvor er respekten for ens medmennesker? Bag enhver kunstner sidder et menneske, som har ret til at kreere lige den musik, han, hun , den eller det har lyst til.
Så hvad er det egentlig ved Myrkur, der gør folk så vrede? Er det virkelig det faktum, at hun er en kvindelig soloartist, der har opnået succes indenfor metalgenren? I 10’erne? Really? Come on. Det er ikke så længe siden, der florerede en shitstorm på nettet, da en anmelder fra HeavyMetal.dk kritiserede Rebecca Lous (Stella Blackrose red.) optræden med Helhorse af den simple grund, at Lou er en kvinde, og kvinder hører ikke til i metalmiljøet. HeavyMetal.dk klarede situationen med en offentlig undskyldning og en forsikring om, at det kun var pågældende anmelders personlige holdning. Men tænk, at der stadig findes metalfans, der er af den holdning, at kvinder ødelægger metal, bare fordi de er kvinder. Ej, men hvad sker der folkens? Man kan og skal ikke dømme musikken udfra køn. Musik er musik, punktum. Musik er ikke en ”han” eller en ”hun” eller noget ”rigtigt” og ”forkert”. Den er bare til, og den findes i alle genrer og former, hvilket er en god ting! Hvor ville det være kedeligt, hvis alle kunne lide det samme. Hvordan ville metalmiljøet se ud, hvis alle de ophedede diskussioner ikke eksisterede? 😉 For selvfølgelig skal vi diskutere musikken og have en mening om alle dens facetter. Men at tilsvine en metalkunstner, fordi det ikke er ”trve” metal; det er ikke en mening, men blot ren snobberi og på ingen måde konstruktivt for metalgenren. Og så er det bare rigtig dårlig stil!
Folket har talt – de vil høre Myrkur. Det betyder ikke, at der bliver mindre plads til whatever ”trve” metal, man nu engang lytter til. Det betyder bare, at genren udvider sig, og folk tager imod den tendens med åbne arme. De fleste forholder sig kritisk til musikken, og det er der heller ikke noget i vejen med. Men lad os gøre det med respekt for musikken, hinanden og kreativiteten. Vi har jo alle én ting tilfælles: kærligheden til metalgenren i al dens storhed og diversitet.
HENT SOM PDF
Skribenten: Jannie Ravn Madsen
MetalDanmark sætter fokus på hørelsen i November (10 nov. 2015)

MetalDanmark sætter fokus på hørelsen i November.
I november har MetalDanmark valgt at sætte fokus på hørelsen, og i samarbejde med Audiovox inviterer vi til en eftermiddag i hørelsens tegn, både i København og Århus.
Hvorfor er det så forbandet vigtigt at passe på sin hørelse?
Støj er usundt, selvom du sågar bliver født med et højt vræl – jordmoderen vil nemlig høre, om du trækker vejret, og så er det ellers bare derudaf med støj og endnu mere støj.
Forskere har fortalt at en god nats søvn er vigtig for vores helbred, de mener sågar også at støj kan forkorte vores levetid.
Rigtig mange danskere lever i dag med et høretab, hvor et høreapparat er en nødvendighed for at få dagligdagen til at fungere og helt elementært have en vis livskvalitet i deres hverdag.
Din hverdag er fyldt med lyde, uden du egentlig tænker over det. Trafikkens rasen, fodgængerovergangens bippen, togdørens enerverende advarsel om, at dørene lukker. Kollegaen der brøler godmorgen fra cyklen. Ringklokkens ringen.
Dit liv er fyldt med lyde også uden du tænker over det. Dit barns første ord, kæresten der snorker, latter, sang, musik, fuglefløjt, de møg kedelig forlæsninger, naboen der skændes m.m.
Støj er stressende, støj er skadeligt for dine øre. Du bruger dine ører hele tiden, og det kan ende i Tinnitus og/eller nedsat hørelse.
Hørelsen skal vare hele livet, så pas på den og værn om den. Brug beskyttelse når du er til arrangementer, hvor lydniveauet er højt, høreværn er bedre end høreapparat.
Beskyt dine ører – stilhed er guld værd!
Jeppe Nissen – COPENHELL:
Bruger du beskyttelse når du går til koncerter? Altid.
Hvorfor? Må indrømme, at jeg har gået til for mange metalkoncerter i mine unge dage uden ørepropper, og det har resulteret i en konstant funky hyletone i mine ører. Og da jeg stadigt ser rigtigt mange shows og gerne vil se (høre) rigtigt mange flere, bruger jeg propper.
Hvilken slags beskyttelse bruger du? Formstøbte ørepropper fra In-Ears der dæmper 25db – perfekte at have på, og det lyder stadigt virkeligt godt.
Anders Bøtter – SORT SØNDAG
Bruger du beskyttelse når du går til koncerter? Ja, altid!
Hvorfor? De færreste bemærker hvor højt lydniveauet egentlig er til en ganske almindelig koncert. Desuden oplever jeg ofte, at det ikke kun er lydniveauet fra scenen, som er belastede for ørerne, men i ligeså høj grad det pres der kommer på trommehinden og hørelsen, når venner og andre koncert deltagere forsøger at få en i tale og råber en ind i øret, hen over musikken. For nogle musikinteresserede er det vanskeligt at vurdere, om man “har brug for ørepropper”. Derfor går jeg efter devisen, at det har man ALTID brug for. Som radiovært der til og med var “ørebarn” som knægt, ja der har jeg ekstra meget brug for ørepropper. Jeg sidder med musik i ørerne ca. 4-5 timer om dagen. Derfor er det essentielt for mit velbefindende i mit job, at min hørelse er god, og jeg kan opfange alle nuancer i musikken. Tinnitus er altid grumt for alle, der får det, men for mig ville det være totalt ødelæggende.
Hvilken slags beskyttelse bruger du? Jeg bruger formstøbte Siemens musikerhøreværn. De koster lige over 1000 kr., men har været HVER EN ØRE værd! De FORBEDRER faktisk lyden til de fleste koncerter og så har de den kæmpe fordel, at man kan stå og føre en helt normal samtale med folk, uden at råbe. Den bedste investering jeg har gjort for musikken i mit liv.
Jesper Frydenlund – 3rd. Tsunami
Bruger du beskyttelse når du går til koncerter? Uh, du rammer et ømt og pinligt punkt dér. Jeg bruger faktisk ikke beskyttelse og har kun gjort det i yderst sjældent. I stedet (som håbøs) kompensation går jeg tilbage i en sal, hvis det er for højt. MEN….. jeg vil gerne have lavet nogle formstøbte ørepropper, og det ER i proces.
Theis Thorgersen – HELHORSE
Bruger du beskyttelse når du går til koncerter? Ja, jeg bruger altid høreværn når jeg går til eller spiller koncert. Det har jeg gjort de sidste 15 år i hvert fald.
Hvorfor? Jeg er aktiv musiker, og jeg ønsker ikke at gå glip af musikken, fordi at jeg har smadret min hørelse. Og så arbejder jeg til daglig med lyd, hvor jeg blandt andet skal lytte efter fejl på tegnefilm, så jeg ville fuldstændig fjerne min leve grundlag, hvis jeg ødelagde hørelsen.
Hvilken slags beskyttelse bruger du? Jeg var så heldig at få lavet nogle formstøbte ørepropper i 2006 i forbindelse med et ophold på Den Rytmiske Højskole i Vig. Og siden da har jeg altid svoret til dem. Jeg bruger dem også, hvis jeg er i byen, og der er højt musik på et diskotek eller en bar. Før det brugte jeg en-gangs ørepropper. Hver gang snakken falder på høreværn og musik, så anbefaler jeg folk at anskaffe sig nogle formstøbte ørepropper, da de penge er så godt givet ud i forhold til at risikere at miste hørelsen.
Michael Vahl – APHYXION
Bruger du beskyttelse når du går til koncerter? Det kommer faktisk lidt an på situationen. Hvis jeg står bagerst i lokalet og oplever en koncert, er det ikke altid jeg får taget ørepropperne i – men hvis jeg står oppe foran, så bruger jeg dem næsten altid.
Hvorfor ikke? Gode ørepropper koster mange penge, og det har jeg ikke råd til lige nu (især fordi jeg smider dem væk hele tiden). Derfor er det kun, hvis jeg står helt oppe foran, at jeg vælger at bruge dem – ellers ødelægger det for meget af musikoplevelsen for mig.
Hvilken slags beskyttelse bruger du? 4Sounds juletræsørepropper til en 200 kroners penge. Og de er sgu ikke særlig gode.
Kasper Gram – KILLING GANDHI
Bruger du beskyttelse når du går til koncerter? Nej.
Hvorfor ikke? Jeg synes de fleste lydmænd efterhånden er gode til at holde lydstyrken på omkring de 95-100 db herhjemme, og jeg føler ikke at jeg får det fulde lydbillede, ved at proppe noget i ørerne.
Hvilken slags beskyttelse bruger du? Jeg bruger selv formstøbte silikone ørepropper med 25db filter, både når vi øver og spiller live.
Så kære musikelsker, konklusionen er, at beskyttelse er super vigtigt. Vil du vide mere om hvordan man beskytte sig, så kom til arrangementerne Pas På Hørelsen.
21. November – ESCOBAR København https://www.facebook.com/events/
28. november – ESCOBAR Århus https://www.facebook.com/events/
Kilder: Audiovox: www.audiovox.dk Høreforeningen: www.hoereforeningen.dk
Interview med lydtekniker Rasmus Toftlund (1 marts 2015)

Rasmus Toftlund er 42 år, teknisk chef på BETA, musiker og ejer af Fast Beat Records. Han var desuden en af bagmændene bag det hedengangne Danish Metal Awards og en meget erfaren herre inden for lydteknik.
Rasmus startede sin karriere på RUST i 1996 som militærnægter og lever i dag af, at lave live- og studielyd for bands inden for alle genrer. Hans beskæftigelse med lyd begyndte en smule tilfældigt, men tog hurtigt fart og har bragt ham (næsten) hele verden rundt med bands som Mnemic, Volbeat og Metallica.
Det er dog i Danmark, at Rasmus har sin daglige gang som teknisk chef og lydmand på spillestedet BETA på Amager. Det er også her, at jeg møder Rasmus til en snak om livet på tour, dansk metal og hvordan man opnår den gode lyd.
Hør ham fortælle om hans oplevelsesfulde rejse fra Nørrebro til Japan, om de økonomiske udfordringer ved at leve som lydtekniker, og hvad det kræver at blive succesfuld indenfor en hård branche.
/Emil Schjelde
Metaldebat: Er vi hinandens største snobber? (4 juni 2014)

”Vi er som musikere møgforkælede i det her land…..!” – Jacob Binzer (D.A.D)
I november 2013 og april 2014 afholdte Musikparlamentet, i samarbejde med DR P6 Beat, Sort Søndag, en debat omkring genresnobberi i den danske musikbranche. Formålet med debatten var at belyse de eventuelle problemer, man, som musiker i Danmark, står overfor, når man vil promovere sit musik og band.
Er der genresnobberi i Danmark, og står nichemusikerne overfor urimelige vilkår, når det gælder støttekroner, airplay, mediedækning osv.?
Med fokus på metalgenren tog et kompetent panel fra den danske musikbranche hul på genresnobberiet.
“Du skal sætte dig ind i, hvad du vil, hvilke medier du vil spilles i, hvem er din målgruppe, opbygge netværk og bruge det og brandværdien er super vigtigt” – Rasmus G Sejersen (The Psyke Project)
Som musiker, uanset hvilken genre du arbejder med, glemmer aktøren ofte basisviden. Det er enormt vigtig for den enkelte musikere at vide, hvad du står med imellem hænderne, det er ikke nok “bare” at indspille det – man skal ud over stepperne og fortælle musikmasserne om sit produkt. Hvilket medie vil du i og ej at forglemme, er det et relevant medie. Er det der dine lyttere er?
“Metalaktørerne i Danmark er fraværende” – Jesper Nordahl (Amager Bio)
Hvor er musikerne i Danmark, hvor er de håbefulde talenter, vi kan prale af i det store udland? Det største chok, publikum fik, var, da både Jeppe Nissen fra Copenhell og Anders Bøtter fra Sort Søndag fortalte, at de ikke får demoer fra bands.
– Jeg spiller faktisk alt, hvad jeg får. Selvfølgelig skal det have en vis kvalitet, men jeg spiller faktisk alt, og jeg vil meget gerne have flere demoer – hvor er de?, spurgte Anders Bøtter fra Sort Søndag under debatten.
Jeppe Nissen fra Copenhell kunne med stor forbavselse i stemmen berette det samme. Og det in mente, at Copenhell har en scene tiltænkt de danske upcoming bands. Samme billede tegner sig for Royal Metal Festival, Aarhus, hvor formand Morten Bager fortalte, at han meget gerne så, at der kom flere henvendelser fra håbefulde bands.
Men hvorfor sender de danske bands ikke flere demoer afsted? Er det, fordi vi i lille Danmark forventer lidt for meget, som Jacob Binzer påpegede i den første debat i november. At vi i bund og grund faktisk er møgforkælede i Danmark?
Forventer man som musiker, at støttepengene bare skal komme i stride strømme, og spillestederne bærer musikerne til scenen? Skal der død og pine ligge en tarif pr. job, eller skal koncerten være udsolgt, uden musikeren gør noget for det? Stiller de danske musikere større krav, end de faktisk er berettiget til?
Kære musikere, om I spiller for 5 eller 500, så spil jobbet – hvem ved, om Jeppe Nissen fra Copenhell er blandt de 5? I skal jo bare over broen til Sverige eller suse forbi Flensborg, førend jeres prinsessekrav kommer til kort!
Der var stor enighed blandt alle paneldeltagere. De danske musikere skal op af sofaen og frem i lyset. I dag kræver det altså kun et par klik på en computer, og dit pressekit er sendt afsted til promotere, spillesteder etc. Ikke som i gamle dage da man nærmest skulle lave en lille fabrik en hel dag for at få sendt sit pressemateriale ud.
– Gør noget ud af jeres pressemateriale, gør den attraktiv. Storytelling er et rigtig godt værktøj til at få opmærksomhed. Lav grundig research, find jeres målgruppe og brandværdi, var de gode råd fra Rasmus G. Sejersen (The Psyke Project).
Ole Rosenstand Svidt fra Gaffa gjorde endvidere opmærksomt på, at man ikke bare kan kopiere den måde, The Psyke Project har brugt.
– Det er vigtigt, at man finder sin egen opskrift, samt at musikken skal være i orden – håndværket skal være på plads, forklarede han.
Netop det med håndværet skal være i orden, kom booker på Pumpehuset Kristian ”Jeff” Højlund også ind på. Han pointerede, at man som musiker skal tage imod den kritik, der kommer og tage ved lære af dem.
Efter chokket havde lagt sig over den manglede aktivitet fra de danske artister, blev der spurgt; hvad kan vi gøre?
– Hvorfor skal Jeppe Nissen fra Copenhell lave et “When Hell Freezes Over”, burde SPOT Festivalen i Århus ikke gøre det?, spurgte Jesper Nordahl fra Amager Bio. Og det har manden jo så evigt ret i. Hvorfor er der ikke flere af de danske festivaler, der hiver metalmusik op på plakaten?
Hvor er Nibe, Jelling, Skive etc., hvor er støtten fra dem, hvad er grunden til, at man ikke hiver et par metal bands på plakaten? Er promoterne for dårlige eller “for sikre”?
Er det fordi metalmusik er farligt, vi spiser jo både små børn og kattekillinger?
Nej, den snak er ved at være for al for gammel, og vi er ærlig talt trætte af, at vi hver eneste gang skal dokumenter (som vi jo altid kan), at vi hverken er massemordere eller kannibaler, når Copenhell annoncerer årets headliners.
Jeppe Nissen vil gerne have landets festivaler med, men hvordan gør vi det? Han mener yderligere, at den danske metalscene har det godt, den er på vej, ej genialt men godt.
Hvorfor: Sort Søndag og Copenhell kan holde 5 års fødselsdag i år. Aalborg Metal Festival og Metal Royal i Århus præsenterer stærke navne til årets festivaler. Onlinemagasiner som Blastbeast får flere og flere læsere, og alene i København er der en del heavyklubber/barer. BETA og Pumpehuset – Escobar og Voodoo Lounge for at nævne et par stykker. Og en af vores største eksportvarer indenfor musik er altså VOLBEAT.
– Vi er på rette vej og forhåbentlig kommer de andre også med, f.eks Jelling og GAFFA, smiler Jeppe Nissen (Copenhell)
Hvad med interessen ude i det danske land?
“Udenfor København sker der ikke en skid” – Jesper Nordahl (Amager Bio)
Jesper Nordahl har faktisk ret, eller har han? Mange af de festivaler, der er i det danske land, støtter ikke op om metalmusikken, og det er dem, vi skal have fat i. Promoterne derude skal i gang, vi skal have mangfoldigheden tilbage. Det kan ikke passe, at det er København, Ålborg og Århus, der må tage slæbet. Jo jo, bevares, der er mange iværksætter derude, men vi skal også huske, at Danmark er et lille land, og det er velkendt uanset genre, at danske bands kan hive den ene festivaltur hjem år efter år. Anders Bøtter markerede bravt og opstillede en “Prøv lige at hører her!”
Opfordring til danske bands: 1: Hold op med at tude over, at I ikke har succes. 2: Hold nu kæft om Volbeat – Vi skal være stolte af Volbeat 3: Vi mangler rollemodellen, ham/hende der tør stå frem og bære flaget. Vise vejen og få andre med.
Er vi hinandens største fjende?
Ja, det er vi. Vi er en bunke af rygklappere, som lynhurtigt hakker hinanden ned, når vi ikke ser det. Vi er hinandens største snobber. Hvor er de banebrydende samarbejder, og der menes ikke, at to bands tager på tour sammen! Volbeat har eksempelvis lavet nogle fantastiske samarbejder, med Pernille Rosendahl og Johan Olsen fra Magtens Korridorer.
Kom ud af jeres små universer og lav samarbejder, støt op om hinanden og lav fælles front.
Der er meget snobberi indenfor egne rækker, og det snobberi giver flere fordomme, var alle enige om.
Miljøet er lille, alle kender hinanden på kryds og tværs – kører vi nepotisme kortet i stedet for kompetencekortet?
De danske bands mangler selvtillid, var der stor enighed om. Og den manglende selvtillid bliver pakket ind i snobberi.
– Det er ikke pladekontrakten, der er vigtigt, det kort kan vi ikke bruge overfor hinanden – det er sammenspillet, at I kan spille live – kom ud over scenekanten og være rockstjerne, påpegede Jeppe Nissen.
– Vi skal være hinandens ambassadører, både nationalt og internationalt.
Til slut, kom det store ansvarskort på bordet
Kan man smide ansvaret et sted hen, kan vi sige til nogen eller noget, at det er jeres skyld? De danske metalbands har et stort egen ansvar, de skal ud af busken og gøre opmærksom på deres musik. Der kommer ikke en millionaftale bankende på døren ved at sidde og tude i sofaen. Op og vis, I kan jeres håndværk.
Spark døren ind, lav noget larm og man må altså godt spille rockstjernekortet – med lad dog prinsessekortet blive hjemme. Spil alle de jobs I kan få, uanset solgte billetter, lad cateringlisten/rideren med “kun blå M&Ms og Crystal Champagne” blive hjemme og sig TAK ROCK. Gør en indsats for selv at få solgt en masse billetter, spæn byen rundt med plakater osv.
F.eks: danske Hatesphere brokkede sig meget højlydt for et par år siden, at de ikke spillede på Copenhells mainstage – året efter spillede bandet på Copenhell og gav os en ordentlig koncertrøvfuld af de gode…..!
De danske festivaler og organisationer har også et ansvar. Metalmusik er faktisk en stor ting i Danmark. Passionen for musikken er stor, købekraften er stærk, og initiativet er stærkere end nogensinde.
Dertil spørger vi i kor, blandt andet SPOT Festivalen om I ikke vil støtte mere op om metalmusikken?
De danske bookere, tag en chance og book noget nichemusik, uanset genre.
Publikum – kom og hør supporten, og køb de billetter i forsalg…!
De danske medier: deltag, kom ud og hør os, skriv en anmeldelse af koncert/festivaller, vær synlig overfor nichemusik.
Med venlig hilsen
Anni Klitmøller Musikparlamentet anni@musikparlamentet.dk
Debatinfo: Panel d. 23. november 2013: Ole Rosenstand Svidt (online redaktør, GAFFA), Anders Bøtter (vært, Sort Søndag), Kristian “jeff” Højlund (booker, Pumpehuset), Jakob Mølbjerg (musiker, Mercenary), Jacob Binzer (musiker, DAD), Jesper Nordahl (Amager Bio og Kulturchef i KBH).
Panel d. 19. april 2014: Ole Rosenstand Svidt (online redaktør, GAFFA), Anders Bøtter (vært, Sort Søndag), Kristian “jeff” Højlund (booker, Pumpehuset, Jeppe Nissen (booker, Copenhell), Rasmus G. Sejersen (musiker, The Psyke Project), Jesper Nordahl (Amager Bio og Kulturchef i KBH).
Debatterne var åben for publikum, der kunne kommentere og stille spørgsmål.